Moringa Ağacı Nedir? Moringa Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Himalaya dağlarının eteklerinde yer alan Hindistan’ın Kuzey kesimlerinde yetişen bu ağaç, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte tanınmış ve dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Moringa ağacının yapraklarından elde edilen yeşil moringa tozu ise, son zamanlarda ülkemizde de yoğun olarak tüketilen doğal bir ürün haline gelmiştir.Moringa Ağacı Nedir?
Bilimsel adı "Moringa Oleifera" olan bu ağaç, bazı dillerde: Shojne, Munagakaya, Shevaga ve Moringa isimleriyle adlandırılır. Anavatanı Güney Asya olan moringa, Hindistan, Pakistan, Nepal başta olmak üzere diğer Doğu Asya ülkelerinde de yetiştirilmektedir.Bazı ülkelerde turpa benzeyen kökleri ve bagete benzediğinden dolayı Yaban turpu ağacı ya da Drumstick ağacı olarak da bilinmektedir.
Yapraklarından tutun da kerestesine kadar her şeyinden yararlanılabilen bu ağaç, kolay yetişebilen bir ağaç türüdür. Daha çok kumlu toprakları seven bu ağacın özellikle seçtiği bir toprak çeşidi yoktur. Hemen hemen her toprakta kolaylıkla yetiştirilebilir. İklim olarak genelde tropik ve yarı kurak iklimlerde yetişen bu ağaç, soğuk iklimleri sevmez.
İklim ve toprak koşullarının uygun olması bitkinin hızlı büyümesini sağlayan etkenler arasında yer alır. Bir yıl gibi kısa bir zaman diliminde yaklaşık 4 metre ile 10 metre boylarında büyüyebilmektedir.
Moringa Ağacı Kullanım Alanları Nelerdir?
Moringa bitkisi, başta beslenme olmak üzere; eczacılıkta, kozmetikte, hayvancılıkta ve sanayide kullanılmaktadır. Ticari değeri oldukça yüksek olan bu ağaç, yukarıda da belirttiğimiz gibi A' dan Z' ye her şeyinden yararlanılabilen bir ağaçtır.Moringa Ağacının Faydaları Nelerdir?
● Bitkinin yeşil yaprakları, salata yapımında kullanılabilir. Ayrıca pek çok ülkede yemeğe lezzet kattığı için aşçılar ve ev hanımları tarafından kullanılmaktadır. Moringa'nın beyaz çiçekleri ise, haşlanıp kavrularak yemek yapımında ya da haşlanmadan taze olarak sahanda yumurta yapımında kullanılmaktadır.● Ağacın tohumları, Malezya ve diğer bazı ülkelerde fıstık yerine tüketilmektedir.
Moringa ağacının tohumlarından "ben oil" ya da "behen oil" ismi verilen bir yağ üretilir. Bu yağ genel olarak; şampuan, saç kremi gibi saç bakım ürünlerinde, losyonlarda, vücut yağlarında, dudak kremlerinde, yaşlanma karşıtı ve kırışıklık kremlerinde, yüz kremlerinde, sabunlarda ve vücut yıkamada, parfüm ve deodorantlarda kullanılmaktadır. Ayrıca Antik Roma, Yunanistan ve Mısır'da parfüm yapımında ve cildi korumak için de kullanılmıştır.
● Ağacın gövdesinden kereste yapılır ve kullanım olarak yaygındır. Yine ağacın gövdesinin, kök boya işleminde kullanıldığı bilinmektedir.
● Afrodizyak etkisi de bulunan ağaç, bu özelliğini köklerinde barındırır.
● Protein oranı oldukça yüksek olan moringa, düşük yağ ve karbonhidrat oranına sahiptir. Bu nedenle zayıflatma özelliği de bulunur. Hatta yapraklarından hazırlanan çay, kilo verme amacıyla da tüketilmektedir.
● Yeşil yaprakları toplanıp kurutularak toz haline getirilir ve bu toz çocuk ve gençlerin A vitamini, kalsiyum, demir ve protein ihtiyacını karşılamaktadır.
● Moringa ağacının tohumları öğütülüp kirli suya atıldığında suyu temizlemektedir. Ayrıca sudaki bakterileri bir araya kümeleyip öldürerek suyun içeriğinin temizlenmesine büyük oranlarda katkıda bulunur.
Moringa Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Moringa ağacı, yukarıda da belirtildiği gibi ılık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Ülkemiz, zengin iklim çeşitliliği sayesinde Doğu Anadolu'nun yüksek ve soğuk alanları hariç, hemen hemen her bölgemizde ideal yetişme koşulları sağlamaktadır. Bu nedenle moringa bitkisini bağ veya bahçenizde kolayca yetiştirebilirsiniz.Şimdi sizlere Moringa Ağacı Nasıl Yetiştirilir? sorusunun cevabını KahveKafe farkıyla adım adım anlatacağız. Eğer moringa ağacı yetiştirmek istiyorsak, ilk olarak moringa ağacının tohumlarına ihtiyacımız olacak. Bu tohumları nasıl temin edeceğinizi bilmiyorsanız, aşağıda bu konu ile ilgili bölüme göz atabilirsiniz. Tohumları bulduk diyelim şimdi ilk aşamamıza geçelim.
Moringa Tohumu Nasıl Çimlenir?
Moringa çimlendirmek az da olsa özen isteyen bir iştir. Eğer tohum çimlendirmede yüksek başarı elde etmek istiyorsanız, yazımızı dikkatlice okumanızı ve ona göre hareket etmenizi tavsiye ederiz. İlk olarak kullanacağınız malzemeleri listeleyelim.Moringa Çimlendirmek İçin Malzemeler:
◦ Yeni sezon ürünü moringa tohumu
◦ 1 adet üzeri şeffaf dondurma kabı (Algida Maraş, Golf Maraşım veya Bim de satılan Maraş dondurma kabı olabilir)
◦ 3 adet kaliteli beyaz peçete
◦ Su
Moringa Ağacı Tohumu Nerede Bulunur?
Moringa tohumunu, internet üzerinden satış yapan tohumcular ve fidancılardan satın alabilirsiniz. Kaliteli bir tohum almak istiyorsanız, satıcının başarılı rozetine sahip olup olmadığına dikkat ediniz. Başarılı değerlendirmesi bulunan satıcılardan alınız.Yukarıdaki malzemeler hazırsa çimlendirme işlemine geçelim...
• Öncelikle moringa tohumlarının dışında bulunan ince beyaz zarları hafifçe sıyıralım. (Bazı tohumlarda bu zarlar olmayabiliyor. Genelde yeni tohumlarda olur.)
• Dış beyaz zarları hafifçe alınan tohumlar, cam kase içine konur ve üzerine 1 bardak kadar çeşme suyu dökülür.
• Bu arada tohumların çimlendirileceği kap hazırlanır. Dondurma kabının içine 3 adet peçete güzelce yayılır.(peçeteden yatak gibi düşünebilirsiniz)
• Ardından peçetelerin üzerine; su her tarafa gelecek şekilde, yarım su bardağından biraz fazla çeşme suyu dökülür ve dondurma kabı hafif yukarı kaldırılarak peçetelerdeki fazla su dışarı alınır. Bu aşamada kap içerisinde fazla su kalmamasına dikkat edin. Peçetelerin ıslak bir şekilde olması yeterlidir.
Tohumları yerleştirmek için kabımızı hazırladık. Şimdi de tohumları hazır hale getirelim...
• Kase içerisindeki suya attığımız tohumları, elimizle hafifçe karıştırarak ve su içine batırarak tamamen ıslanmasını sağlayın.
• Yaklaşık 5 - 10 dk su içinde tamamen ıslanan tohumları hazırladığımız ıslak peçetelerin üzerine üç - dört santimlik aralıklarla yerleştirin. Bir dondurma kabına maksimum 15 - 20 tohum yerleştirebilirsiniz. Sizlere tavsiyem bir dondurma kabına maksimum 15 adet tohumun yerleştirilmesidir.
• Tohumları yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, şeffaf halde bulunan üst kapağı güzelce kapatın.
• Ardından dondurma kutusunu odanızın ışık alan ve soğuk olmayan bir yerine bırakın.
• Üçüncü veya dördüncü günde, tohumların filizlendiğini ve beyaz köklerinin tohumdan dışarı çıktığını görürsünüz. Bunu gördükten sonra, tohumları saksıya almak gerekiyor.
Şimdi de saksıya ekim aşamasına geçelim...
Filizlenen tohumları toprağa ekmek için ihtiyacımız olan malzemeler ise şöyledir;
◦ Filizlenen tohum sayısı kadar plastik bardak (alt ortası çivi ile delinmiş) veya 9 cm lik küçük saksılar.
◦ Yeteri kadar perlit karışımlı torf bitki toprağı
◦ Su
Malzemelerimiz hazırsa ekim işlemine geçelim...
• Tüm bardak veya saksıları 2 parmak eksik kalacak şekilde hazır satılan saksı toprağı ile elinizle hafifçe bastırarak doldurun.
• Filizlenen tohumları dondurma kabından nazikçe alın ve bardakların tam ortasına yerleştirin
• Tüm saksı veya bardaklara filizlenen tohumu yerleştirdikten sonra üzerini toprakla doldurun.
• Ardından tüm bardaklara altından çok az miktarda su çıkana kadar su dökün.
• Bu işlemi tamamladıysanız, bardakları oda sıcaklığında ışık alan bir yere bırakın.
Tüm işlemleri doğru yaptıysanız, yaklaşık 3 - 4 gün sonunda bardaklardan moringa filizlerinin çıktığını göreceksiniz. Bundan sonraki 1 ay boyunca oda sıcaklığında ve güneş alan bir yerde toprağı arada bir sulayıp hafif nemli tutarak bitkiyi büyüteceksiniz.
Eğer güzel bir şekilde bakarsanız bitkilerin 1 ay sonunda fidan haline geldiğini ve bahçeye ekilmek için hazır olduğunu görürsünüz.
Moringa Fidanı Nasıl Dikilir?
Eğer bitkinin sıcaklık koşullarını ayarladıysanız, normal bir fidan diker gibi bardak veya saksılardan dikkatli bir şekilde toprağıyla beraber çıkardığınız bitkiyi, saksı boyu kadar kazdığınız toprağa dikiniz. Dikim yaptığınız çukurun yanlarını ise, perlit karışımlı torf bitki toprağı ile doldurunuz ve toprağın oturması için hafifçe üzerine bastırınız. Bu işlemi tamamladıktan sonra bitkiye yeteri kadar suyu dökünüz.
Moringa fidanı dikim işlemi başarıyla tamamlanmıştır.
Moringa fidanı, -1 ile -9 derece civarındaki sıcaklıklarda yapraklarını dökerek, gövdesini kurutarak ölür. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur çünkü bitki derine kök yaptığı için bahar ayında tekrar kökten filizlenip, yeniden gövde ve dallarını, yapraklarını, çiçeklerini oluşturabilmektedir.
Moringa Fidanı Evde Nasıl Yetiştirilir?
Moringa fidanı dikimi için, herkesin bahçesi olmayabilir. Bahçesi olmayanlar ise; bardaklarda 1 ay boyunca büyüttüğü fidanları daha büyük bir saksıya dikerek güneş ışığı alan bir odada veya soğuk olmayan ve rüzgar almayan balkonda yetiştirebilir. Saksıda moringa yetiştirmek biraz emek ister. Bu nedenle; sıcaklık, ışık..gibi uygun koşulları iyi ayarlamanız ve bitkiniz için gerekli gübre desteğini arada bir karşılamanız gerekir.Oda içinde yetiştirilen moringa bitkileri iyi bakıldığında boyu tavana kadar uzayabilir. Bunu önlemek için bitkiyi fazla uzatmadan(yaklaşık 1 metre olduğunda) tepesinden budamanız gerekir. Bu sayede budanan alandan yeni sürgünler çıkar ve bitki dallandığı için yapraklarından daha çok yararlanırsınız.
Moringa çayı ile ilgili merak ettikleriniz varsa; Moringa Çayı Nedir, Moringa Çayı Faydaları Zararları Nelerdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.