Çocuklara Kurban Bayramı Nasıl Anlatılmalı ve Bu Konuda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu yazımızda Kurban Bayramını çocuklarımıza nasıl anlatmamız gerektiğini konuşacağız. İşte çocuklar için kurban bayramı ve dikkat edilmesi gerekenler...
Birkaç gün sonra Kurban Bayramı başlayacak; çok özeldir, çok güzeldir bayramlar. Hepimizin çocukluk anılarında yer alan, her çocuğun özlemle beklediği ve coşkuyla karşıladığı güzelliktedir. Hepimizin bildiği gibi, milli ve dini bayramlarımızı farklı coşkularla kutlarız ülkemizde. Bir İslam ülkesinde yaşıyoruz ve senede 2 kere dini bayram kutluyoruz. Hepimiz de hemfikiriz ki; bayramlarımız kültürümüzün o sımsıcak, sevgi dolu ve paylaşımcı vazgeçilmez özel zamanlarıdır. Kurban Bayramı'da sosyalleşme ve yardımlaşma bağlarını kuvvetlendiren bir bayramdır. Ancak kurban kesimi nedeniyle çocuklarımızın olumsuz olarak etkilenmemesi adına, bazı hassasiyetler göstermemiz gerekir. Çocuklarda; din, ölüm, Allah gibi kavramların 7 yaşından önce kavranması beklenmemelidir. Bu nedenle, dini eğitimleri ve soyut kavramlarla ilgili bilgileri özellikle okul öncesi dönemdeyse çocuğumuza somutlaştırarak vermeliyiz. 9 yaşından önce çocuğumuza; kurban kesiminin detaylarını anlatmak, dini açıdan gerekliliğinden bahsetmek onun için kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz olacaktır. Kurban kesimine, çocukların kesinlikle şahit olmaması gerekir. Bu durum, çocuklarda duygusal çöküntüye ve travmaya sebep olabilir.
Gerçi bu konuda, gerçek travmatik kuşak bizleriz. Günümüzde kurban kesimi ile ilgili çok güzel önlemler alınıyor. Çocuklarımızın tanık olmayacakları şekilde, özel alanlarda kesim yapılıyor. Ben çok iyi hatırlıyorum; bizim çocukluğumuzda kurbanlar herkesin kendi evinde kesilirdi. Bahçesi olmayan evlerin ise, önlerinde kurban kesimi yapılırdı. Benim için travmatik olan tarafı ise şuydu;
"Bizim evimiz bahçeli, şirin ve müstakil bir evdi. Kurban Bayramı'ndan birkaç ay önce kurbanlık alınır ve bayram gününe kadar beslenirdi. Evin bütün bireyleri tarafından sevinçle karşılanan kurbanlık; her gün okşanır, ellerimizle beslenir, boynuna ip takılarak mahallede gezdirilirdi. Her sene birkaç aylığına bir hayvanım olur, ona sıkı sıkı bağlanır, sever ve bayramda da yerdim."
Bundan daha travmatik ne olabilir ki? Allah'tan ki günümüzde; çocuklar kurbanlıklarla duygusal bir bağ kurup, daha sonra da kesilmesine şahit olmuyorlar.
Çocuklara Kurban Bayramı'nın sosyal boyutunu anlatmak daha doğrudur. Hz İbrahim'in kıssasının detaylı bir şekilde 9 yaşından küçük bir çocuğa anlatılmasını çok doğru bulmuyoruz. Çocuk merak ediyorsa ve bu konuda ısrar ediyorsa, belki şöyle bir açıklama yapabilirsiniz;
"Çok çok çok eskiden Hazreti İbrahim isminde bir peygamber varmış. Allah onu o kadar çok o kadar çok seviyormuş ki, ona kurban bayramını hediye etmiş. Biz de her sene kurban bayramını kutlar, et alacak parası olmayan ailelere kurban eti vererek sağlıklı bir gıda hediye etmiş oluruz."
Çocuk sormuyorsa eğer, kurban kesimi ile ilgili detay vermenize gerek yoktur. Bayramların; büyüklerin ziyaret edildiği, yardımlaşmaların yapıldığı ve birlikte yemeklerin yendiği coşkulu bir zaman dilimi olduğunu anlatın. Her çocuğun hayallerindeki ve anılarında ki gibi; yepyeni elbise ve ayakkabılarını alındığı, harçlıklarla ve şekerlemelerle heyecan dolu sevinçlerin yaşandığı bayramları onları anlatın.
Çocukların 8 yaşından sonra soyut düşünmeye doğru yol alıcağı için, isterlerse kurban kesiminin detayları ile ilgili küçük bilgiler verilebilir ama kurbanın kesim anını görmemelidir. Ergenlik döneminde, bilinçlilik düzeyi çok çok arttığı için görmesinde bir sakınca yoktur ancak duygusal olan gençler için biz yine bunu tavsiye etmiyoruz.
Evet sevgili anne ve babalar, bu yazımızda bu kadar. Umarım faydalı olmuştur. Bayramlarımızı unutmayalım, kültürümüzü yaşatalım. Kahvekafe.net olarak sizlere iyi bayramlar dileriz.