Kepek Nasıl Geçer, Kepeğe Karşı Doğal ve Bitkisel Kesin Çözümler Nelerdir?
Latince adı Pityriasis capitis olan kepek, saçlı deride bulunan ölü hücrelerin dökülmesi ve dökülürken de pullanmasıdır. Cilt hastalıkları arasında saç kategorisinde en çok görülen kepek; kadın, erkek, genç ya da yaşlı hemen hemen herkesin yaşadığı bir cilt problemidir. KahveKafe olarak sizlere, kepek ile ilgili bilinmesi gerekenlerden, neden ve nasıl oluştuğundan, kepek için bitkisel çözümlerden, saçta kepek ve kaşıntının nasıl önleneceğinden bahsetmek istiyoruz.
Vücudumuzun bakım isteyen bütün bölgelerine ve kısımlarına gerekli özeni göstermek ve her daim bakım yapmak önemlidir. Bu bölgeler arasında belki de bakıma en çok ihtiyaç yerler; baş bölgemiz ve saçlarımızdır. Çevresel etkenlerden ve de yeterli bakım yapılmamasından dolayı, ölen saç derisi alt kısımda oluşan yeni hücreler tarafından dışarı atılmakta ve pul pul dökülmektedir. Bu ölü hücrelerin dışarı atılma evreleri o kadar hızlı gerçekleşmektedir ki, ölü hücreler kepek dediğimiz büyük yassı parçalar halinde dökülür. Bu dönemlerde çoğu zaman kepek problemi olduğunun farkına bile varılmadığı olur. Ne zaman ki bir banyo sonrası saç kurulanır ve taranır ya da siyah renkli giysiler giyilir ancak o zaman farkına varılır. Peki bu kafa kaşıntısı ve kepek neden olur birazda ondan bahsedelim.
Kepek Neden Olur?
Daha önce de belirttiğimiz gibi kepek bir cilt rahatsızlığıdır. Bir çok insan yaşanan kepek problemini, saçlarını çok veya az yıkamaktan ya da saçın kirli veya temiz olmasıyla ilgisi olduğunu düşünür ancak bu sorunun tam olarak nedeni bunlar değildir. Kepek oluşmasının asıl nedeni; hücrelerin kendini yenilemesi döngüsünden kaynaklanmaktadır. Bu yenilenme işlemi normal bir şekilde oluşabileceği gibi, kişinin içsel ve dışsal nedenlerine bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir.
a- Kepek Oluşumuna Neden Olan İçsel Faktörler:
Kişide görülen hormonal bozukluklar, erkeklerde testosteron hormonunun etkisi, aşırı terleme sorunu, dengesiz beslenme (aşırı miktarda şeker, yağ ve nişasta tüketimi), vitamin ve mineral eksikliği, stres durumları, kaygılar, yorgunluklar, duygusallık, depresyon, kullanılan ilaçlar ya da kişinin yaşadığı çeşitli sağlık problemlerini buna dahil edebiliriz. Bu tür içsel faktörlerin hangi durumlardan kaynaklandığının tespiti sonucunda uygun ilaç tedavileri ile yaşanan kepeklenme problemi önlenebilir.
b- Kepek Oluşumuna Neden Olan Dışsal Faktörler:
Havaların soğuk, sıcak, kuru veya nemli olması kepek oluşumuna neden olan dış faktörlerin başında gelmektedir. Yine bunların dışında; sürekli kullanılan şampuan, sabun ve saç kremlerinin değiştirilmesi ve bunların aşırı ve yanlış kullanılması, çok fazla oranda saç spreyi, saç boyası, saç jölesi ve saç jeli kullanmak, saç boya maddelerinin yanlış kullanımı, kafa derisinin şapka, bere, eşarp ile uzun süre havasız kalması, şehirleşme hayatıyla ortaya çıkan egzoz gazları, fabrika dumanları ve diğer kimyasal etkenler de kepeklenmeye neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda, kişileri oldukça rahatsız eden yoğun kepek oluşumu da görülebilmektedir. Yoğun kepek yaşayanlarda durum, doğal cilt değişim sürecinden farklıdır. Bu kişilerde deri altına yerleşen "Malassezia Furfur" isimli mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici derecede bir kepek oluşur. Bu durumda kepeğe ek olarak, yoğun ve rahatsız edici bir kaşıntı da eşlik eder. Bu tür mantarlara bir an evvel önlem alınmalı ve buna uygun şampuan ve solüsyonlarla tedavi edilmelidir. Aksi takdirde yaşamınızı olumsuz yönde etkiler.
Kepekten Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Saç Kepeği Nasıl Geçer?
➥ Saçınıza Uygun Kepek Şampuanları Seçin ve Doğru Kullanın
Saç derinize uygun kepek şampuanları ile güçsüz, zayıf ve sürekli dökülen saç derinizi tekrar eski haline getirebilir, kafa derinizi canlandırabilirsiniz. Yine şampuan üzerindeki talimatlara uygun yıkamanız gerekmektedir. Aşırı kullanayım bu kepeklerden bir an önce kurtulayım ya da az kullanayım kepek oluşmasın dememek gerekir. Uygun miktar neyse o miktarda saçlarınıza kullanmalısınız. Bunun dışında şampuanı kullanırken, suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir. Tavsiye edilen su sıcaklığı elinizi yakmayacak derecedeki ılık su sıcaklığıdır. Ayrıca saç yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, saçların temiz havlu(%100 pamuk havlu tercih edilebilir) ile iyice durulanması gerekir. Çünkü saçlarda kalan sabun, şampuan ya da krem artıkları bir kaç saat sonra kepeklenme ve kaşıntı yapabilmektedir.
➥ Saçlarınızı Kısa Aralıklarla Düzenli Yıkayın
Saçlarınızı kısa aralıklarla(tercihen 2 - 3 günde bir) yıkayarak hem saçınızın temiz görünmesini hem de saç derisinin gözeneklerini açarak nefes almasını, canlanmasını ve saç derinizin daha uzun bir süre yaşamasını sağlayacaksınız. Saçlarınız uzun süre yıkanmadığında kepeklenme dışında yağlanmaya da neden olur. Özellikle uzun saçlı kadın ve erkekler için bu, hiç iyi bir durum değildir. Çünkü saç bitleri nemli ve yağlı ortamları sever ve buralarda çoğalır.
➥ Vücudun İhtiyaç Duyduğu Uyku ve Rahatlığı Sağlayın
Her çabaya rağmen kepeğe karşı etkili olamıyorsanız, yapmanız gereken vücudunuzu bir süre dinlendirmek, rahatlatmaktır. Bunun içinde iyi bir uyku çekmek gerekir. Bazı uzmanlar, kepeğe karşı en etkili ilacın uyku olduğunu söylemektedir. Rahat bir yatakta etkili bir uyku ile kepek sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
➥ Sürekli Olarak Aynı Şampuan ve Kremi Kullanın
Saç yapınıza uygun ve etkili olduğunu düşündüğünüz şampuanınızı kullanmaya devam edin. Sık sık şampuan değişikliklerinden kaçının. Sürekli değiştirilen sabun veya şampuanlar kepeklenme yapabilir. Kepek için özel üretilmiş eczane şampuanları kullanıyorsanız eğer, kepek sorununuz çözülünce kullanmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bu özel şampuanlar kepek, mantar ve kaşıntıya yönelik maddeler içermektedir. Sorun çözülünce normal kullanım besleyici saç şampuanınıza devam edebilirsiniz. Bu saç derinizin sağlığı açısından önemlidir.
Saçlarınızı yıkarken, şampuanlama aşamasından önce 2 yemek kaşığı kadar(saç yoğunluğunuza göre artırabilir veya azaltabilirsiniz) doğal organik elma sirkesini direkt olarak veya temiz sprey şişesi yardımıyla saçlarınıza sürün. Parmak uçlarınızla hafifçe masaj yaparak saç diplerinize yedirin ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Ardından su ile durulayın ve daha sonra şampuanlamaya geçin. Şampuanladıktan sonra güzelce durulayıp saçınızı iyice kurulayın.
Diğer bir sirkeli yöntem ise; saçlarınızı şampuanladıktan sonra 2 su bardağı kadar ılık suya 1 fincan organik elma sirkesi ekleyerek durulama suyu olarak kullanmanızdır.
Sirke saç için oldukça faydalıdır. Sirkenin kaşıntı ve kepeğe neden olan zararlı bakteri ve mantarların oluşumuna karşı faydalarının yanında; saç uzama yeteneğini geri kazandırması, saç kılı folikülünü desteklemesi, saçtaki pH dengesini yeniden kazandırması, saç dökülmesini durdurması ve doğal saç bakımı yapması gibi yararları da bulunmaktadır.
⤷ Saçtaki Kepek İçin Aspirin Kullanımı
Saçlarınızın yoğunluğuna göre 2 - 3 tablet aspirini ezerek toz haline getirin ve bunu kullandığınız şampuana ilave edin. (Eğer şampuanın tamamında aspirini kullanmak istemiyorsanız temiz bir şişeye bir miktar şampuan ayırabilirsiniz ya da elinizin içine bir miktar şampuan dökerek de yapabilirsiniz.) Saçınızı aspirin karışımlı şampuan ile köpürttükten sonra, 2 dakika boyunca bekletin ve iyice durulayın. Ardından kafanızı aspirin eklenmemiş şampuan ile tekrar yıkayarak kurulayın.
Bu uygulamayı bir hafta boyunca her akşam yatmadan önce yapmanız tavsiye edilir.
⤷ Saçtaki Kepeğe Tuz Kullanımı
Tuzun saç derisinde bulunan kepeği dökücü bir etkisi vardır. Tuz kristalleri doğal peeling görevi görerek, cilt derisindeki fazla yağ ve ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olur. Bunun sonucunda, şampuanın deriye daha kolay geçmesini sağlar. Saçlarınızı yıkamadan evvel, 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu veya deniz tuzunu saç diplerinize hafif masaj yaparak kısa süreli uygulayın. Ardından normal şampuan veya sabununuzla yıkayıp iyice durulayın.
⤷ Saç Kepeğine Ağız Gargarası Kullanımı
Ağız gargarası, saçtaki yoğun kepeğe iyi gelir. Boş bir sprey kutusuna eklenen yarım su bardağı gargara ve yarım su bardağı su çalkalanır. Ardından saçlara sıkılarak uygulanır. Saçlarda 10 dakika kadar beklettikten sonra güzelce durulanır.
⤷ Saç Kepeği Sorununa Karbonat veya Kabartma Tozu Kullanımı
Karbonat ya da kabartma tozu, kepeğin giderilmesinde kullanılan ve pek çok kişi tarafından bilinen çözümlerden birisidir. Karbonat, saçları kepekten hızlı bir şekilde arındırır ve eğer kepekle devam eden kaşıntınız varsa, onu da azaltmaya yardımcı olur. Kepeklenmeyi hızlı ve etkili bir şekilde durdurmanın yollarından biri olan karbonat; gül suyu, limon suyu, elma sirkesi, bitkisel şampuan, nane suyu, çay ağacı yağı ve zeytinyağ gibi malzemelerle birlikte kür yapılarak kullanılmakta ve kepek üzerinde etkili sonuçlar vermektedir.
Kabartma tozu da kepek için kullanılmakta ancak biz doğala daha yakın olduğu için, karbonatın kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun için; ilk önce saçlarınızı ıslatın ve bir paket veya iki yemek kaşığı kadar karbonatı saç derinize dökün ve parmak uçlarınızla hafifçe dairesel hareketler yaparak iyice ovalayın. Daha sonra ılık su ile saçlarınızı durulayın. Bu uygulamayı saçlarınızı yıkamadan önce, haftada 3 defa yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, bu yöntemi uyguladığınızda saçlarınızı yıkarken şampuan kullanmamanız ve sadece karbonatı ılık su ile kafanızdan arındırmanızdır. İlk başlarda saçlarınızda kuruluk görebilirsiniz ancak kısa bir süre sonra, saçlarınız doğal kendi yağını üretecek ve saç sağlığı için gerekli olan nemi ve yumuşaklığı geri kazanacaktır.
Bunlara dikkat etmeniz dışında uzmanların tavsiye ettiği bitkisel kür veya karışımları da sizler için paylaşmak istedik. İşte uzmanlardan kepeklere karşı çözümler...
Saçtaki Kepek Nasıl Giderilir? | Uzmanlardan Bitkisel ve Doğal Çözümler
Kendi alanlarında uzman kişilerden kepek sorununa etkili çözümleri sizler için derledik. Kepek ve kaşıntı sorununu ortadan kaldıran muhteşem kür ve karışımlar ile kısa sürede etkili çözümler alacaksınız. Her biri birbirinden değerli uzmanlarımızdan sizler için kepek karşıtı çözüm önerileri.
1- Kepek İçin Bitkisel Çözüm İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu'un kepek için tavsiye ettiği kürlerin başında ısırgan kürü gelmektedir. Bunun için; 5-6 gr yani yaklaşık bir tutam kadar ısırgan otunu, 150 ml kadar sıcak suyun içerisine atın. 7 - 8 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve suyunu süzün. Bu ılık olan ısırgan suyunu, saçlarınızı şampuan veya sabunla yıkadıktan sonra saç diplerinize parmak uçlarınızla çok hafif masaj yaparak yedirin. Her kullanımda yeniden hazırlamak gerekiyor. Haftada 3 veya 4 uygulama ile, hem kepeklerden kurtulacaksınız hem de saçlarınıza parlaklık kazandıracaksınız.
2- Kepek İçin Bitkisel Çözüm Suna Dumankaya
Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya'nın kepeğe karşı çok etkili olduğunu söylediği ve saçında herhangi bir yara olmayanlar ve alerjisi olmayanların kullanabileceği, pul biber ve zeytinyağı kürünün yapılışı ise şöyle; 1 litrelik temiz kavanoz içine, yarım kase fazla acı olmayan pul biberini ekleyin. Üzerine 2 su bardağı zeytinyağı ilave edin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Ardından küçük bir tencere içine, bir havluyu katlayın ve yerleştirin. Bu havlunun üzerine hazırladığımız kavanozu dik bir şekilde koyun ve tencerenin içine kavanozun yarısına gelecek kadar su doldurun. Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte 40 - 45 dakika kadar yağ kıpkırmızı olana kadar bekletin. Süre dolunca kavanozu ocaktan alın ve bir gece dinlendirin. Bir gece bekleyen zeytinyağı ve pul biberli karışımı süzün ve ayrı bir kavanoza alın. Hazırlanan zeytinyağlı karışımı, kadınlar haftada 1 gün 1 çorba kaşığı kadar, erkekler haftada 1 gün 1 tatlı kaşığı kadar saç derisine sürerek masaj yapmalıdır. Bu karışım saç kepeklerinden kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır.
Dikkat: Bu kürü hazırlarken oldukça dikkat etmeniz ve yanlış bir işlem yapmamanız gerekir. Kullanacağınız biberin çok çok acı olmamasına dikkat etmelisiniz. Alerjisi olanlar, kafa derisinde herhangi bir hastalığı veya yarası olanlar kesinlikle bu kürü kullanmamalıdır.
Suna Dumankaya'nın kepeğe karşı diğer bir kürü ise; alerjisi olanlar ve hassas ciltler içindir. Bu kürün yapılışı ise şöyle; yarım çay bardağı doğal elma sirkesini bir kase içine alın. Üzerine yarım tatlı kaşığı kadar himalaya tuzu ekleyin ve tuz eriyene kadar karıştırın. Ardından karışıma 2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekledikten sonra bir kaç tur daha karıştırın. Elde edilen karışıma pamuğu batırın ve saç diplerinize boya sürer gibi sürün ve 1 saat kadar bekletip saçınıza uygun bir şampuanla saçınızı yıkayın. Bu kür haftada 1 defa yapılmalıdır. Eğer aşırı kepek probleminiz varsa, haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.
3- Erkan Şamcı Kepek Karşıtı Doğal Formül
Ekolojik yaşam uzmanı Erkan Şamcı, kepek sorunu yaşayanlar için sirkeli bir karışım tavsiye etmektedir. Bu karışımın hazırlanışı ise şöyle; duştan çıktıktan sonra, bir maşrapa kadar (1 lt) ılık suyun içine, 1 çay bardağı kadar doğal elma sirkesini ekleyip karıştırın ve bu karışımla saçlarınızı durulayın. Bu karışımla kepekten büyük oranda kurtulacaksınız.
4- Kepek İçin Doğal Çözümler Dr. Feridun Kunak
Dr. Feridun Kunak'tan kepekli saçlar için zeytinyağı, sirke ve karbonat olan doğal karışım tarifi ise şu şekilde; Bir kase içerisine 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Karbonat eriyene kadar iyice karıştırın. Bu karışımı duşa girmeden önce, saç diplerinize güzelce yedirerek sürün ve 1 saat bekletin. Ardından saçınıza uygun bir şampuanla yıkayın ve ılık su ile durulayın. Saçlarınızda bulunan kepek ve kaşıntılardan kısa sürede kurtulacaksınız.
5- Kepek İçin Bitkisel Çözüm Ahmet Maranki
Prof. Dr. Ahmet Maranki'den kepek sorunlarına iyi gelen organik elma sirkeli tarifi ise şu şekilde; banyodan sonra son durulama aşamasında bir 1,5 litre kadar ılık suya 1 bardak doğal elma sirkesi dökerek iyice karıştırın. Saçlarınızı hazırlanan bu karışım ile yıkayın. Kısa sürede kepek sorununa kesin bir bitkisel çözüm olduğunun farkına varacaksınız.
Uyarı: Yukarıdaki kullanılan malzemelerin herhangi birine karşı alerjiniz varsa, kafanızda herhangi bir yara veya hastalık varsa, hassas cilde sahipseniz bu yöntemleri kesinlikle uygulamayın. Uzman bir doktordan yardım alarak tedavinizi gerçekleştirin.
Sizlerinde kullandığınız ve etkili olduğunu düşündüğünüz kepek karşıtı şampuan markaları, kepek karşıtı kür ve karışımlar ve diğer bildiğiniz yöntemler varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Latince adı Pityriasis capitis olan kepek, saçlı deride bulunan ölü hücrelerin dökülmesi ve dökülürken de pullanmasıdır. Cilt hastalıkları arasında saç kategorisinde en çok görülen kepek; kadın, erkek, genç ya da yaşlı hemen hemen herkesin yaşadığı bir cilt problemidir. KahveKafe olarak sizlere, kepek ile ilgili bilinmesi gerekenlerden, neden ve nasıl oluştuğundan, kepek için bitkisel çözümlerden, saçta kepek ve kaşıntının nasıl önleneceğinden bahsetmek istiyoruz.
Vücudumuzun bakım isteyen bütün bölgelerine ve kısımlarına gerekli özeni göstermek ve her daim bakım yapmak önemlidir. Bu bölgeler arasında belki de bakıma en çok ihtiyaç yerler; baş bölgemiz ve saçlarımızdır. Çevresel etkenlerden ve de yeterli bakım yapılmamasından dolayı, ölen saç derisi alt kısımda oluşan yeni hücreler tarafından dışarı atılmakta ve pul pul dökülmektedir. Bu ölü hücrelerin dışarı atılma evreleri o kadar hızlı gerçekleşmektedir ki, ölü hücreler kepek dediğimiz büyük yassı parçalar halinde dökülür. Bu dönemlerde çoğu zaman kepek problemi olduğunun farkına bile varılmadığı olur. Ne zaman ki bir banyo sonrası saç kurulanır ve taranır ya da siyah renkli giysiler giyilir ancak o zaman farkına varılır. Peki bu kafa kaşıntısı ve kepek neden olur birazda ondan bahsedelim.
Kepek Neden Olur?
Daha önce de belirttiğimiz gibi kepek bir cilt rahatsızlığıdır. Bir çok insan yaşanan kepek problemini, saçlarını çok veya az yıkamaktan ya da saçın kirli veya temiz olmasıyla ilgisi olduğunu düşünür ancak bu sorunun tam olarak nedeni bunlar değildir. Kepek oluşmasının asıl nedeni; hücrelerin kendini yenilemesi döngüsünden kaynaklanmaktadır. Bu yenilenme işlemi normal bir şekilde oluşabileceği gibi, kişinin içsel ve dışsal nedenlerine bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir.
a- Kepek Oluşumuna Neden Olan İçsel Faktörler:
Kişide görülen hormonal bozukluklar, erkeklerde testosteron hormonunun etkisi, aşırı terleme sorunu, dengesiz beslenme (aşırı miktarda şeker, yağ ve nişasta tüketimi), vitamin ve mineral eksikliği, stres durumları, kaygılar, yorgunluklar, duygusallık, depresyon, kullanılan ilaçlar ya da kişinin yaşadığı çeşitli sağlık problemlerini buna dahil edebiliriz. Bu tür içsel faktörlerin hangi durumlardan kaynaklandığının tespiti sonucunda uygun ilaç tedavileri ile yaşanan kepeklenme problemi önlenebilir.
b- Kepek Oluşumuna Neden Olan Dışsal Faktörler:
Havaların soğuk, sıcak, kuru veya nemli olması kepek oluşumuna neden olan dış faktörlerin başında gelmektedir. Yine bunların dışında; sürekli kullanılan şampuan, sabun ve saç kremlerinin değiştirilmesi ve bunların aşırı ve yanlış kullanılması, çok fazla oranda saç spreyi, saç boyası, saç jölesi ve saç jeli kullanmak, saç boya maddelerinin yanlış kullanımı, kafa derisinin şapka, bere, eşarp ile uzun süre havasız kalması, şehirleşme hayatıyla ortaya çıkan egzoz gazları, fabrika dumanları ve diğer kimyasal etkenler de kepeklenmeye neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda, kişileri oldukça rahatsız eden yoğun kepek oluşumu da görülebilmektedir. Yoğun kepek yaşayanlarda durum, doğal cilt değişim sürecinden farklıdır. Bu kişilerde deri altına yerleşen "Malassezia Furfur" isimli mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici derecede bir kepek oluşur. Bu durumda kepeğe ek olarak, yoğun ve rahatsız edici bir kaşıntı da eşlik eder. Bu tür mantarlara bir an evvel önlem alınmalı ve buna uygun şampuan ve solüsyonlarla tedavi edilmelidir. Aksi takdirde yaşamınızı olumsuz yönde etkiler.
Kepekten Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Saç Kepeği Nasıl Geçer?
➥ Saçınıza Uygun Kepek Şampuanları Seçin ve Doğru Kullanın
Saç derinize uygun kepek şampuanları ile güçsüz, zayıf ve sürekli dökülen saç derinizi tekrar eski haline getirebilir, kafa derinizi canlandırabilirsiniz. Yine şampuan üzerindeki talimatlara uygun yıkamanız gerekmektedir. Aşırı kullanayım bu kepeklerden bir an önce kurtulayım ya da az kullanayım kepek oluşmasın dememek gerekir. Uygun miktar neyse o miktarda saçlarınıza kullanmalısınız. Bunun dışında şampuanı kullanırken, suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir. Tavsiye edilen su sıcaklığı elinizi yakmayacak derecedeki ılık su sıcaklığıdır. Ayrıca saç yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, saçların temiz havlu(%100 pamuk havlu tercih edilebilir) ile iyice durulanması gerekir. Çünkü saçlarda kalan sabun, şampuan ya da krem artıkları bir kaç saat sonra kepeklenme ve kaşıntı yapabilmektedir.
➥ Saçlarınızı Kısa Aralıklarla Düzenli Yıkayın
Saçlarınızı kısa aralıklarla(tercihen 2 - 3 günde bir) yıkayarak hem saçınızın temiz görünmesini hem de saç derisinin gözeneklerini açarak nefes almasını, canlanmasını ve saç derinizin daha uzun bir süre yaşamasını sağlayacaksınız. Saçlarınız uzun süre yıkanmadığında kepeklenme dışında yağlanmaya da neden olur. Özellikle uzun saçlı kadın ve erkekler için bu, hiç iyi bir durum değildir. Çünkü saç bitleri nemli ve yağlı ortamları sever ve buralarda çoğalır.
➥ Vücudun İhtiyaç Duyduğu Uyku ve Rahatlığı Sağlayın
Her çabaya rağmen kepeğe karşı etkili olamıyorsanız, yapmanız gereken vücudunuzu bir süre dinlendirmek, rahatlatmaktır. Bunun içinde iyi bir uyku çekmek gerekir. Bazı uzmanlar, kepeğe karşı en etkili ilacın uyku olduğunu söylemektedir. Rahat bir yatakta etkili bir uyku ile kepek sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
➥ Sürekli Olarak Aynı Şampuan ve Kremi Kullanın
Saç yapınıza uygun ve etkili olduğunu düşündüğünüz şampuanınızı kullanmaya devam edin. Sık sık şampuan değişikliklerinden kaçının. Sürekli değiştirilen sabun veya şampuanlar kepeklenme yapabilir. Kepek için özel üretilmiş eczane şampuanları kullanıyorsanız eğer, kepek sorununuz çözülünce kullanmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bu özel şampuanlar kepek, mantar ve kaşıntıya yönelik maddeler içermektedir. Sorun çözülünce normal kullanım besleyici saç şampuanınıza devam edebilirsiniz. Bu saç derinizin sağlığı açısından önemlidir.
Kepeklere Ne İyi Gelir? | Kepek İçin Doğal Yöntemler | Kepekten Kurtulmak için Evde Bitkisel ve Doğal Çözümler
⤷ Saç Kepeği İçin Organik Doğal Sirke KullanımıSaçlarınızı yıkarken, şampuanlama aşamasından önce 2 yemek kaşığı kadar(saç yoğunluğunuza göre artırabilir veya azaltabilirsiniz) doğal organik elma sirkesini direkt olarak veya temiz sprey şişesi yardımıyla saçlarınıza sürün. Parmak uçlarınızla hafifçe masaj yaparak saç diplerinize yedirin ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Ardından su ile durulayın ve daha sonra şampuanlamaya geçin. Şampuanladıktan sonra güzelce durulayıp saçınızı iyice kurulayın.
Diğer bir sirkeli yöntem ise; saçlarınızı şampuanladıktan sonra 2 su bardağı kadar ılık suya 1 fincan organik elma sirkesi ekleyerek durulama suyu olarak kullanmanızdır.
Sirke saç için oldukça faydalıdır. Sirkenin kaşıntı ve kepeğe neden olan zararlı bakteri ve mantarların oluşumuna karşı faydalarının yanında; saç uzama yeteneğini geri kazandırması, saç kılı folikülünü desteklemesi, saçtaki pH dengesini yeniden kazandırması, saç dökülmesini durdurması ve doğal saç bakımı yapması gibi yararları da bulunmaktadır.
⤷ Saçtaki Kepek İçin Aspirin Kullanımı
Saçlarınızın yoğunluğuna göre 2 - 3 tablet aspirini ezerek toz haline getirin ve bunu kullandığınız şampuana ilave edin. (Eğer şampuanın tamamında aspirini kullanmak istemiyorsanız temiz bir şişeye bir miktar şampuan ayırabilirsiniz ya da elinizin içine bir miktar şampuan dökerek de yapabilirsiniz.) Saçınızı aspirin karışımlı şampuan ile köpürttükten sonra, 2 dakika boyunca bekletin ve iyice durulayın. Ardından kafanızı aspirin eklenmemiş şampuan ile tekrar yıkayarak kurulayın.
Bu uygulamayı bir hafta boyunca her akşam yatmadan önce yapmanız tavsiye edilir.
⤷ Saçtaki Kepeğe Tuz Kullanımı
Tuzun saç derisinde bulunan kepeği dökücü bir etkisi vardır. Tuz kristalleri doğal peeling görevi görerek, cilt derisindeki fazla yağ ve ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olur. Bunun sonucunda, şampuanın deriye daha kolay geçmesini sağlar. Saçlarınızı yıkamadan evvel, 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu veya deniz tuzunu saç diplerinize hafif masaj yaparak kısa süreli uygulayın. Ardından normal şampuan veya sabununuzla yıkayıp iyice durulayın.
⤷ Saç Kepeğine Ağız Gargarası Kullanımı
Ağız gargarası, saçtaki yoğun kepeğe iyi gelir. Boş bir sprey kutusuna eklenen yarım su bardağı gargara ve yarım su bardağı su çalkalanır. Ardından saçlara sıkılarak uygulanır. Saçlarda 10 dakika kadar beklettikten sonra güzelce durulanır.
⤷ Saç Kepeği Sorununa Karbonat veya Kabartma Tozu Kullanımı
Karbonat ya da kabartma tozu, kepeğin giderilmesinde kullanılan ve pek çok kişi tarafından bilinen çözümlerden birisidir. Karbonat, saçları kepekten hızlı bir şekilde arındırır ve eğer kepekle devam eden kaşıntınız varsa, onu da azaltmaya yardımcı olur. Kepeklenmeyi hızlı ve etkili bir şekilde durdurmanın yollarından biri olan karbonat; gül suyu, limon suyu, elma sirkesi, bitkisel şampuan, nane suyu, çay ağacı yağı ve zeytinyağ gibi malzemelerle birlikte kür yapılarak kullanılmakta ve kepek üzerinde etkili sonuçlar vermektedir.
Kabartma tozu da kepek için kullanılmakta ancak biz doğala daha yakın olduğu için, karbonatın kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun için; ilk önce saçlarınızı ıslatın ve bir paket veya iki yemek kaşığı kadar karbonatı saç derinize dökün ve parmak uçlarınızla hafifçe dairesel hareketler yaparak iyice ovalayın. Daha sonra ılık su ile saçlarınızı durulayın. Bu uygulamayı saçlarınızı yıkamadan önce, haftada 3 defa yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, bu yöntemi uyguladığınızda saçlarınızı yıkarken şampuan kullanmamanız ve sadece karbonatı ılık su ile kafanızdan arındırmanızdır. İlk başlarda saçlarınızda kuruluk görebilirsiniz ancak kısa bir süre sonra, saçlarınız doğal kendi yağını üretecek ve saç sağlığı için gerekli olan nemi ve yumuşaklığı geri kazanacaktır.
Bunlara dikkat etmeniz dışında uzmanların tavsiye ettiği bitkisel kür veya karışımları da sizler için paylaşmak istedik. İşte uzmanlardan kepeklere karşı çözümler...
Saçtaki Kepek Nasıl Giderilir? | Uzmanlardan Bitkisel ve Doğal Çözümler
Kendi alanlarında uzman kişilerden kepek sorununa etkili çözümleri sizler için derledik. Kepek ve kaşıntı sorununu ortadan kaldıran muhteşem kür ve karışımlar ile kısa sürede etkili çözümler alacaksınız. Her biri birbirinden değerli uzmanlarımızdan sizler için kepek karşıtı çözüm önerileri.
1- Kepek İçin Bitkisel Çözüm İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu'un kepek için tavsiye ettiği kürlerin başında ısırgan kürü gelmektedir. Bunun için; 5-6 gr yani yaklaşık bir tutam kadar ısırgan otunu, 150 ml kadar sıcak suyun içerisine atın. 7 - 8 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve suyunu süzün. Bu ılık olan ısırgan suyunu, saçlarınızı şampuan veya sabunla yıkadıktan sonra saç diplerinize parmak uçlarınızla çok hafif masaj yaparak yedirin. Her kullanımda yeniden hazırlamak gerekiyor. Haftada 3 veya 4 uygulama ile, hem kepeklerden kurtulacaksınız hem de saçlarınıza parlaklık kazandıracaksınız.
2- Kepek İçin Bitkisel Çözüm Suna Dumankaya
Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya'nın kepeğe karşı çok etkili olduğunu söylediği ve saçında herhangi bir yara olmayanlar ve alerjisi olmayanların kullanabileceği, pul biber ve zeytinyağı kürünün yapılışı ise şöyle; 1 litrelik temiz kavanoz içine, yarım kase fazla acı olmayan pul biberini ekleyin. Üzerine 2 su bardağı zeytinyağı ilave edin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Ardından küçük bir tencere içine, bir havluyu katlayın ve yerleştirin. Bu havlunun üzerine hazırladığımız kavanozu dik bir şekilde koyun ve tencerenin içine kavanozun yarısına gelecek kadar su doldurun. Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte 40 - 45 dakika kadar yağ kıpkırmızı olana kadar bekletin. Süre dolunca kavanozu ocaktan alın ve bir gece dinlendirin. Bir gece bekleyen zeytinyağı ve pul biberli karışımı süzün ve ayrı bir kavanoza alın. Hazırlanan zeytinyağlı karışımı, kadınlar haftada 1 gün 1 çorba kaşığı kadar, erkekler haftada 1 gün 1 tatlı kaşığı kadar saç derisine sürerek masaj yapmalıdır. Bu karışım saç kepeklerinden kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır.
Dikkat: Bu kürü hazırlarken oldukça dikkat etmeniz ve yanlış bir işlem yapmamanız gerekir. Kullanacağınız biberin çok çok acı olmamasına dikkat etmelisiniz. Alerjisi olanlar, kafa derisinde herhangi bir hastalığı veya yarası olanlar kesinlikle bu kürü kullanmamalıdır.
Suna Dumankaya'nın kepeğe karşı diğer bir kürü ise; alerjisi olanlar ve hassas ciltler içindir. Bu kürün yapılışı ise şöyle; yarım çay bardağı doğal elma sirkesini bir kase içine alın. Üzerine yarım tatlı kaşığı kadar himalaya tuzu ekleyin ve tuz eriyene kadar karıştırın. Ardından karışıma 2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekledikten sonra bir kaç tur daha karıştırın. Elde edilen karışıma pamuğu batırın ve saç diplerinize boya sürer gibi sürün ve 1 saat kadar bekletip saçınıza uygun bir şampuanla saçınızı yıkayın. Bu kür haftada 1 defa yapılmalıdır. Eğer aşırı kepek probleminiz varsa, haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.
3- Erkan Şamcı Kepek Karşıtı Doğal Formül
Ekolojik yaşam uzmanı Erkan Şamcı, kepek sorunu yaşayanlar için sirkeli bir karışım tavsiye etmektedir. Bu karışımın hazırlanışı ise şöyle; duştan çıktıktan sonra, bir maşrapa kadar (1 lt) ılık suyun içine, 1 çay bardağı kadar doğal elma sirkesini ekleyip karıştırın ve bu karışımla saçlarınızı durulayın. Bu karışımla kepekten büyük oranda kurtulacaksınız.
4- Kepek İçin Doğal Çözümler Dr. Feridun Kunak
Dr. Feridun Kunak'tan kepekli saçlar için zeytinyağı, sirke ve karbonat olan doğal karışım tarifi ise şu şekilde; Bir kase içerisine 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Karbonat eriyene kadar iyice karıştırın. Bu karışımı duşa girmeden önce, saç diplerinize güzelce yedirerek sürün ve 1 saat bekletin. Ardından saçınıza uygun bir şampuanla yıkayın ve ılık su ile durulayın. Saçlarınızda bulunan kepek ve kaşıntılardan kısa sürede kurtulacaksınız.
5- Kepek İçin Bitkisel Çözüm Ahmet Maranki
Prof. Dr. Ahmet Maranki'den kepek sorunlarına iyi gelen organik elma sirkeli tarifi ise şu şekilde; banyodan sonra son durulama aşamasında bir 1,5 litre kadar ılık suya 1 bardak doğal elma sirkesi dökerek iyice karıştırın. Saçlarınızı hazırlanan bu karışım ile yıkayın. Kısa sürede kepek sorununa kesin bir bitkisel çözüm olduğunun farkına varacaksınız.
Uyarı: Yukarıdaki kullanılan malzemelerin herhangi birine karşı alerjiniz varsa, kafanızda herhangi bir yara veya hastalık varsa, hassas cilde sahipseniz bu yöntemleri kesinlikle uygulamayın. Uzman bir doktordan yardım alarak tedavinizi gerçekleştirin.
Sizlerinde kullandığınız ve etkili olduğunu düşündüğünüz kepek karşıtı şampuan markaları, kepek karşıtı kür ve karışımlar ve diğer bildiğiniz yöntemler varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.